top of page
Search
Writer's pictureחנן פוריס

האם יש לאנשים עם צרכים מיוחדים בחירה חופשית?

זכור לי היטב מקרה של תלמיד כבן 16 שעבדתי איתו שנה שלמה על לימוד של בחירה של הדברים הבסיסיים ביותר. הוא לא ידע לבחור איזה בגדים לבחור או מהו המזון המועדף עליו! הוא היה רגיל שקובעים עבורו הכל ולכן היה מאוד פסיבי.


בשנה האחרונה היו בישראל 2 מערכות בחירות ואולי עוד אחת בדרך... (נקווה שלא..).

בבחירות כל אחד אחד מאיתנו בחר באופן חופשי ועצמאי את המפלגה שהוא מזדהה איתה.

אך הבחירות שהיו גרמו לי לחשוב על העניין בהקשר של אנשים עם צרכים מיוחדים. האם יש להם באמת בחירה חופשית?


חופש הבחירה הוא בראש ובראשונה יכולת ניהול והחלטה עצמאיים.

כדי שאדם יוכל להשתמש באופן מושכל בחופש הבחירה ולהיות אדם אוטונומי עליו להתנסות בגיל צעיר בחוויות של בחירה.


יכולות הבחירה של הפרט מתבססות על ערכים והעדפות אישיות, כלומר על היכולת של האדם להחליט ולבצע החלטות, לבחור ולאפיין את סוג העזרה שהוא צריך לביצוע ההחלטות שבחר.

בדרך זו מתאפשר פיתוח אוטונומיה אישית ובחירה אצל האדם.

ואכן כבר מהגיל הרך מחנכים אותנו לבחור את רצונותינו ולפתח זהות אוטונומית.


בחיי היום יום יש לנו אינספור הזדמניות לבחור החל מזוטות כמו איזה בגד ללבוש, איזה מאכל לאכול, וכלה בדברים משמעותיים יותר כגון הקמת משפחה, החלטה היכן נגור וכד'.

אך האם אנשים עם צרכים מיוחדים מקבלים את אותם הזדמנויות ללמידה של חינוך לפיתוח אוטונומיה אישית ובחירה כבר בגיל צעיר כמו הילדים עם התפתחות התקינה? האם הם יכולים לבחור איך לנהל את חייהם? האם יש להם בחירה חופשית בכל הנוגע להחלטה היכן יגורו? במה יעסקו? בבחירת החברים?


איני בקיא במה שנעשה עם התלמידים בתפקוד הבינוני/גבוה, אך מניסיוני, בתפקוד הנמוך אופציות הבחירה של התלמידים/דיירים מצומצמות ביותר לצערי הרב.

מעבר לדוגמה בפיסקה הראשונה, היו וישנם תלמידים ודיירים נוספים שעבדתי איתם שלא יכלו לומר איזה מאכל הם אוהבים כיוון שאינם וורבלים ולא עבדו איתם על הבעת צרכים ורצונות באמצעות תת"ח (תקשורת תומכת חליפית).

לדעתי זה מצער ביותר.


אני משוכנע שגם בתפקוד הנמוך יש חשיבות עצומה ללימוד אופצית הבחירה. ברגע שיהיה לתלמידים את יכולת הבחירה הם יהיו אחראיים לגורלם במידת מה ואיכות החיים שלהם תשתפר פלאים.


יש אופציות רבות לבחירה גם בתפקוד הנמוך: ✔️ בחירה של מאכלים ✔️ בחירה של לבוש ✔️ בחירה של פעילויות בשעות הפנאי וכד.



כמו כן, גם ההתנהגויות המאתגרות יופחתו ברגע שיוכלו להביע העדפות אישיות, צרכים ורגשות כיוון שאצל חלקם, בייחוד אצל הלא וורבליים, יש תסכול רב מהעובדה שהם אינם יכולים להביע את רגשותיהם וצרכיהם.

ברגע שיהיו להם כלים שדרכם יוכלו להביע את רצונותיהם, התקשורת תהיה חיובית יותר וההתנהגויות השליליות יופחתו.

6 views0 comments

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page